Tuesday, November 20, 2012

Resipi Butir Nangka (kuih kelantan)

Bahan-bahan:
1. tepung beras pulut - setengah kilo.cukup untuk 3 orang makan
2. 5 helai daun pandan - diblend ambil air
3. 3 helai daun pandan - disimpul
4. setengah sudu besar halba
5. santan - sebiji
6. sekerek gula melaka
7.garam
8.air mendidih

Cara-cara:
buat doh menggunakan tepung beras pulut.. Tambah air pandan sehingga tepung tidak melekat di tangan dan menjadi doh.ketepikan.

Masak air sehingga mendidih di dalam satu periuk.

Dalam periuk yang lain, masak santan bersama gula melaka, daun pandan yg disimpul, garam dan halba.seimbngkan rasa garam supaya kuah jadi lemak manis.kacau sentiasa.Setelah mendidih, kecilkan api.

Ambil sedikit doh dan gentel menjadi seperti biji nangka. Masukkan ke dalam air mendidih tadi.ulang sehingga habis semua doh.

Biji nangka yang masak akan terapung di bahagian atas air. Cedok menggunakan penapis besi dan terus masukkan ke dalam kuah santan. Kacau sekali sekala.

Ulang sehingga semua biji nangka masak.

Siap dan sedia dimakan. ;-)

No comments:

Post a Comment