Tuesday, November 20, 2012

Resipi Tomyam Putih

Bahan-bahan:
1.ayam- terpulang nak byk mana
2.3 batang serai dititik
3. sedikit lengkuas-diketuk kasar
4.2 ulas bawang putih-ditumbuk kasar
5.1biji bawang besar-dibelah 4
6.1biji bawang merah - dimayang
7.5 helai daun limau purut - tak wajib
8.garam n gula secukup rasa
9. 2 biji limau nipis diambil airnya.
10. 2 biji tomato
11. Aneka sayur seperti carrot,bunga kubis, batang celery etc

Cara-cara:
Masukkan ayam,lengkuas,bawang2 dan serai. Biarkan ayam masak.

Masukkan tomato, sayur, daun limau. Garam n gula secukup rasa.

Biarkan seketika sehingga sayur masak.jangan lama sangat.

Hidangkan dan perah air limau nipis. Air limau diperah semasa kuah tidak terlalu panas untuk kekalkan vit c ;-) kalau nak pedas boleh tambah cili padi.

Tomyam yang sihat tanpa sebarang perasa utk hidangan anda sekeluarga!

No comments:

Post a Comment